Зубър, видра и паун (2008)

Зубър, видра и паун (2008)
Описание
Антология на полската литература

Как рицар и селяндур се държат на трапеза, какви въпроси се задават на Смъртта при сгоден случай, дали да връзваме на пеленачета копчета и панделки, кога е време за интимни срещи, предлага ли се брак на застаряваща многодетна вдовица, що за оръжия се ползват в монашеска война, как да служим на родината и Бога ... – тази антология напомня колко близки на съвремието ни остават отминалите епохи и колко различни в културното си развитие могат да бъдат два славянски народа като българския и полския.

В образите на зубъра, видрата и пауна се оглеждат три обособени лица на полската старина. Първото от тях се свързва с екзотичността на древните поляци, с необуздаността им на северен могъщ народ. Второто обхваща култивираната, но причудлива в самодоволството си весела и провинциализирана Полша. През перата на пауна пък прозират пищността и склонността към помпозни жестове, отличаващи културата на поляците през XVII и XVIII век.

Издателство "Астерим" предлага на читателя с интерес към литературата, историята и нравите на християнска Европа - докосване до свят, в който богатата славянска душевност се преплита с водещите средновековни, ренесансови, барокови и просвещенски културни тенденции на Стария континент.
Мнения
Задайте въпрос

Данните и цените за продуктите предлагани от нашите партньори служат за напътствие и обща информация. Моля, преди покупка проверете дали съответстват на публикуваните данни от сайта на магазина или производителя. За евентуалните неточности и грешки не носим отговорност.

^